Vogelvrij en niemand die helpt

aug 17 • Nieuws, Opinie • 9600 Views • Reacties uitgeschakeld voor Vogelvrij en niemand die helpt

vrouwen

We moeten kijken naar de manier waarop christenen in het Midden Oosten en Afrika worden aangepakt, en ons afvragen hoe wij deze systematische uitroeiing en verdrijving een halt kunnen toeroepen. Vandaar dat Joël Voordewind van de ChristenUnie op 7 augustus jl. aan de minister van buitenlandse zaken vroeg of dit ook gebeurd. Over zijn vragen kunnen we nu al meer zeggen dan vorige week, omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.

Is het bekend dat er christenen worden ontvoerd door IS in Syrië?

De onheilsplaats is deze keer nabkaartjeij de rode stip tussen Aleppo en Damascus op het kaartje. Het is deze maand niet voor het eerst dat christenen het slachtoffer zijn van islamitische grillen. Al op 10 mei 2012 werden in west-Syrië (bij Hama) christenen met lege handen uit hun huizen verdreven, en sindsdien is het onophoudelijk raak. In februari jl. werden voor het eerst christenen gegijzeld voor losgeld in de regio Khabour, nu is de lijst met gevangenen dus uitgebreid.

Waarom gebeurt dit?

Er is een verschil in de Islamitische ideologie tussen ongelovigen (zoals de Yezidi’s) en ‘mensen van het boek’, dat zijn joden en christenen. Aangezien de Joden al zo goed als verdwenen zijn door hun migratie naar Israël, bleven de christenen over. Meestal was men tevreden met de extra hoge belasting die volgens de islamitische wetgeving al eeuwenlang wordt opgelegd (met vreselijke straffen bij ontduiking), en een enkele keer lieten heersers hun grillen de vrije loop waarbij christenen massaal werden afgeslacht. Sinds de islamitische revolutie begon in 2012, zijn christenen in toenemende mate gewoon niet meer welkom in de samenleving als zij zich niet bekeren. Ze worden verdreven, misbruikt, gemarteld, gegijzeld en onthoofd. Seksueel misbruik van christenen was in principe niet toegestaan, daarvoor konden alleen ongelovigen gebruikt worden, maar inmiddels is een fatwa uitgevaardigd waarin door de moefti’s van het IS-kalifaat seksuele slavernij van christenen is gelegaliseerd. Een voorval dat achter de praktijk aankomt, maar nu dus vrijspel geeft. De huidige zware christen verdrukking dus legitiem volgens de in het kalifaat heersende ideologie.

Daar moet bijgezegd worden dat van de 253 gegijzelden uit Khabour, inmiddels 48 zieken en ouderen zijn losgelaten. Het blijft onduidelijk waarom, maar telkens zijn kerken of mensenrechten-organisaties met de Islamisten in het kalifaat aan het onderhandelen, en het betalen van losgeld is duidelijk één van de manieren die helpt. Maar zoals bekend kunnen de tienduizenden vluchtelingen nauwelijks meer voorzien worden van de eerste levensbehoeften vanwege financiële tekorten, daarom hebben de partijen dus vrijwel niets te bieden. Is dat de reden dat alleen over zieken en ouderen een akkoord gesloten kon worden? Is het voor het kalifaat een manier om inkomsten te genereren uit losgeld?

Hoe is het met de gegijzelden uit Khabour?

mannenOp 14 augustus 2015 is een video door het kalifaat vrijgegeven waarop tien mannen, drie vrouwen en vier kinderen te zien zijn, allen christenen. Zie de afbeelding van vrouwen en kinderen bovenaan, en de mannen hieronder. Mannen is het wél toegestaan om te spreken, stuk voor stuk belijden ze voor de camera dat ze christen zijn, en uit welk dorp ze afkomstig zijn.

Familie van enkele vrijgelaten personen heeft wat openheid gegeven via een interview in een Zweedse krant. De gegijzelden krijgen om de dag éénmaal te eten, en hebben geen wasgelegenheid. Veel meer wilden ze niet zeggen omdat andere familie van hen nog steeds gegijzeld wordt.

Tijd voor actie, of in elk geval debat

Het midden-oosten en Noord-Afrika wordt in toenemende mate totalitair beheerst door islamitische suprematie en intolerantie. Onderzoeksrapporten zijn vorig jaar al uitgebracht. Het bleek dat de situatie hachelijk is, dat een zwaarbewapend leger en veilige havens noodzakelijk zijn om de uit de hand lopende situatie een halt toe te kunnen roepen. Maar de bestrijding van het regime gebeurt door onervaren rivaliserende legers met veel te weinig manschappen en materieel. De steun die er gegeven wordt vanuit het Westen, is nog minder dan een schaamlap omdat niemand zich aan het wespennest wil bezeren. Zolang een effectieve bestrijding achterwege blijft, kan de verdrukking en verdrijving van minderheden alsmaar voortduren en wordt het totalitaire extremisme de vrijheid gegeven om te groeien. Pacifisme en christelijke lijdzaamheid komen in ruime mate aan bod en lijken voorlopig nog wel het enige westerse antwoord aan het islamitische kalifaat. Zonder dat er overigens echt debat over bestaat. Dat is misschien nog wel het meest schandalig. Nee, “praten over de situatie daar, kan de christenen ter plaatse misschien wel in gevaar brengen.” Is dat geen drogreden? De christenen daar zíjn in gevaar en wórden vrij blootgesteld aan de grillen van een totalitaire ideologie. Ik weet ook niet hoe het opgelost moet worden, maar tot nog toe heb ik alleen maar van bewogen particulieren gehoord die er alles aan (willen) doen om de vervolgden daar weg te halen. Op die manier geven we het totalitaire islamitische regime wat ze willen, een zuiver islamitisch domein. Er lijkt mij meer dan genoeg aan de hand te zijn om meer te doen tegen het oprukkende IS-kalifaat. Is het misschien een idee om het christelijke verzet ter plaatse te steunen? Of ben ik een spelbreker als ik de zwijgende massa met suggesties ter bestrijding van dit faliekante onrecht wil storen?

Kees Bloed

Messiaans schrijver en spreker

 

 

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »