Het Duitse parlement stuurt aan op erkenning Genocide 1915 ondanks dreigementen Erdogan

mei 25 • Home • 3152 Views • Reacties uitgeschakeld voor Het Duitse parlement stuurt aan op erkenning Genocide 1915 ondanks dreigementen Erdogan

Het Duitse parlement komt met een motie voor de veroordeling van de genocide op de Armeense bevolking door de Ottomaanse Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het aannemen van deze motie zal waarschijnlijk, de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, woedend maken en de fragiele “vluchtelingen-deal” tussen de EU en Turkije verder onder druk zetten.

De motie die gepland staat op 2 juni, komt te midden van een diplomatieke rel over een satirisch gedicht van de Duitse komiek, Jan Böhmermann die de Turkse president onder meer had uitgemaakt voor geitenneuker. Daarnaast wordt de EU door Erdogan gechanteerd het geplande visumvrij reizen akkoord voor Turken in de Schengen-zone te versnellen, zonder aan alle 72 voorwaarden te voldoen.

De Bondsdag bespreekt al jaren een motie om de massamoord op 1.5 miljoen Armeniërs te bestempelen als genocide. Maar zelfs na een gepassioneerd parlementair debat in april 2015, durfde Merkel en haar regering het niet aan om een formele stemming te houden in het parlement. Het is erg jammer dat naast de Armeniers de Assyriers niet genoemd worden.

De volledige tekst moet nog worden gepubliceerd, maar de agendapunt maakt al heel wat duidelijk: “In herinnering en herdenking van de genocide op de Armeniërs en andere christelijke minderheden in het Ottomaanse Rijk 101 jaar geleden.”

De uitstel van de stemming heeft ervoor gezorgd dat de motie op een nog lastiger moment komt vergeleken met een jaar geleden. Cem Özdemir, co-leider van de Groenen, met Turkse oorsprong, heeft aan Bild verklaard: “Het kan goed zijn dat er woede in Ankara zal zijn. Echter zal de Bondsdag zich niet laten chanteren door een despoot als Erdogan.”

Veel Duitse Kamerleden zijn woedend dat Merkel heeft toegestaan een ​​strafzaak te beginnen tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann. Daarnaast hebben Duitse politieke leiders ook hun bedenkingen over de plannen voor het visumvrij reizen. Er wordt aangedrongen om Turkije eerst volledig te laten voldoen aan alle toelatingseisen, met inbegrip van hervorming van de anti-terreur wetten. Erdogan heeft gedreigd de Turkse grenzen open te gooien voor vluchtelingen indien hij zijn zin niet krijgt.

Horst Seehofer, CSU leider en belangrijkste politieke criticus van Merkel, waarschuwde dit weekend dat het “gevaarlijk” is voor Duitsland om zo moedeloos over Turkije te zijn. Frank-Walter Steinmeier, de minister van Buitenlandse Zaken van de SPD, heeft verklaard dat het aan Turkije is om aan de voorwaarden voor visumvrij reizen te voldoen. “Turkije weet wat er gedaan moet worden,” zei hij.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »