Esther de Lange actief voor Assyriërs in Europarlement

Esther de Lange actief voor Assyriërs in Europarlement

Op 17 mei 2009 sprak Esther de Lange over haar activiteiten voor de Assyriërs in de Assyrische Vereniging in Enschede. Dit waren geen toekomstige beloftes die typerend zijn voor politici vlak voor de verkiezingen. Esther de Lange sprak over de conferentie die zij en haar partij heeft georganiseerd voor de Assyriërs in 2008, over haar contact met de Assyriërs in Brussel en in Nederland en de aandacht die zij geschonken heeft voor de Assyrische kwestie in Irak tijdens haar zittingen in het Europees Parlement.

In de aanloop naar de verkiezingen schreef ze op haar website dat de Assyriërs in de Niniveh-vlakte een eigen universiteit (Niniveh University) nodig hebben. Om haar wens nog eens te benadrukken droeg zij het T-shirt van Assyrian Heritage met daarop het logo van een toekomstige universiteit. Op haar persoonlijke website schreef De Lange de volgende tekst:

Zondagavond was ik in Enschede op uitnodiging van een organisatie van Assyrische christenen. Velen van hen vluchtten uit Irak. Samen met mijn collega uit de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt, ging ik in op de relatie tussen de EU en Turkije en de situatie in Irak. Wat mij betreft is de transitie naar democratie in Irak pas geslaagd als er een samenlevingsvorm en staatsinrichting is gevonden die ook recht doet aan minderheidsgroepen. Onderwijs en eigen taal en cultuur is daar ongetwijfeld een onderdeel van.

Met geld van de EU zijn scholen op de vlakte van Nineveh, waar veel Assyrische christenen wonen, opgeknapt. De volgende ambitie is een eigen universiteit – iets wat ik van harte steun! Het universiteits t-shirt is er al. Dit kreeg ik aan het eind van de bijeenkomst overhandigd. Gisteren heb ik het gedragen in de plenaire zaal van het Europees Parlement. Als symbool dat deze universiteit iets is waar we na de verkiezingen in het nieuwe Parlement hard aan moeten werken!

Voor Stichting Assyrië Nederland is het duidelijk wie onze stem verdient: Lijst 1, Nr 4 – Esther de Lange