Bisschop in Den Haag voor christenen Syrië

apr 17 • Dossier Diaspora, Dossier Syrië, Home, Media, Nieuws • 1968 Views • Reacties uitgeschakeld voor Bisschop in Den Haag voor christenen Syrië

De Syrisch-orthodoxe bisschop Polycarpus bezocht onlangs een bijeenkomst van de ChristenUnie naar aanleiding van het werkbezoek van hun Tweede Kamerlid Joël Voordewind. Tijdens de meeting spraken de aanwezigen over de situatie van de christenen en dan met name de leden van de Syrisch-0rthodoxe kerk.
Voordewind
bezocht onlangs de Assyrische gemeenschap in Zuidoost Turkije en Syrië. Het werkbezoek werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Assyrië Nederland (SAN).

Tijdens de bijeenkomst kwam de enorme vluchtelingenstroom die de burgeroorlog in Syrië op gang heeft gebracht aan bod. Zo zijn er meer dan twee miljoen Syrische burgers ontheemd. Volgens cijfers van de VN zijn er zo’n 1,3 miljoen mensen gevlucht naar andere landen in de regio.
Voordewind overhandigde na de meeting met diverse partijen een rapport aan de minister van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van zijn reis. In het rapport vraagt de politicus om onder meer de instelling van een veilige humanitaire zone voor minderheden zoals de Assyriërs in Noordoost Syrië. Er is namelijk veel angst onder de christelijke gemeenschap voor een herhaling van de gebeurtenissen in Irak. Na de invasie van de Amerikanen in 2003 heeft er een exodus van de christenen plaatsgevonden dat ertoe heeft geleid dat de gemeenschap is gehalveerd. Daarnaast vraagt Voordewind van de minister ruimhartig om te gaan met visumaanvragen van Syrische christenen die familie in Nederland hebben. Het verzoek komt mede doordat deze gemeenschap een specifiek doelwit is van jihadisten en niet beschikt over eigen milities om zich in Syrië te beschermen. Een ander belangrijk punt dat in het document wordt aangehaald is het verzoek christelijke vluchtelingen separaat op te vangen in vluchtelingenkampen omdat zij bedreigd worden door islamitische vluchtelingen.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »