Ontvoerde bisschoppen toch niet vrij

Ontvoerde bisschoppen toch niet vrij

Onlangs verschenen er in verschillende media berichten dat de ontvoerde bisschoppen van zowel de Syrisch-orthodoxe als Grieks-orthodoxe kerk vrijgelaten zijn. Dit is echter niet het geval. In een officiële verklaring van de Syrisch orthodoxe kerk staat de de twee niet zijn vrijgelaten. Wel is het inmiddels vrijwel zeker dat de ontvoerders Tsjetsjeen zijn. Volgens de oppositie, werkt de groep heimelijk met het regime van dictator Bashar al-Assad.

De ontvoering zorgde voor een schok in de christelijke wereld. Zeker 21 kerkleiders in het Midden-Oosten hebben diepe bezorgdheid uitgesproken over het ‘afschuwelijke en bloedige geweld in Syrië’, naast de oplopende religieuze spanningen in Egypte. Zij riepen de internationale gemeenschap en kerken op de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten te beschermen. Ook de aanwezigen van een bisschoppen conferentie in Duitsland spraken zich onlangs uit tegen het geweld tegen christenen.
Bijna tien procent van de meer dan 20 miljoen inwoners van Syrië is christen. Onder hen vormen de Grieks-orthodoxen met ongeveer 500.000 gelovigen en de katholieken met 420.000 de grootste groepen.