Geef de christenen een eigen land

aug 20 • Opinie • 8282 Views • Reacties uitgeschakeld voor Geef de christenen een eigen land

De kaart van het Midden-Oosten moet opnieuw getekend worden, onder meer om de historische schuld aan de christenen in te lossen.

Vastgoedmiljonair Jason Buzi wil een nieuw land voor alle vluchtelingen creëren. Beter zou zijn een nieuw land te creëren voor volkeren die met de dood bedreigd of intens onderdrukt worden. Het huidige Irak, Syrië en Zuidoost-Turkije zijn hier uitermate geschikt voor. De huidige grenzen zijn pas ongeveer een eeuw oud, ook al denken veel mensen dat Irak en Syrië erg oud zijn. Ze zijn na de Eerste Wereldoorlog op de tekentafel in Londen en Parijs gerealiseerd. Dat die grenzen toen niet goed getekend zijn, is nog zacht uitgedrukt. De Engelsen en de Fransen legden de eerste kiem voor het huidige conflict. Er is niets mis mee om die kaart opnieuw te tekenen om bijvoorbeeld verdere uitroeiing van volkeren te voorkomen. Het is juist een oplossing voor een groot probleem. Westerse politici moeten ophouden met hun doemdenkerij over nieuwe landen in het Midden-Oosten. Het zou heel nuttig zijn om per direct twee of zelfs meer nieuwe landen te creëren. Ik doe een poging in de geest van Buzi.

Koerdistan De Koerden hebben recht op hun Koerdistan. Weliswaar hebben ze historisch gezien geen recht op wat zij Koerdistan noemen (Noord-Irak, delen van Syrië en Zuidoost-Turkije), maar hun aantal geeft hen alle recht op een onafhankelijk land. Er wonen naar schatting 25 miljoen Koerden in de regio, wellicht de grootste etnische minderheid ter wereld zonder eigen land. Het wordt tijd dat hun leider Öcalan vrijgelaten wordt door de Turken. De Turken dienen door de zure appel heen te bijten om de huidige chaos in Turkije te beëindigen en zij moeten Öcalan de kans geven net als Mandela een wandeling te maken met gebalde vreedzame vuist in zijn toekomstige hoofdstad Diyarbakir. Koerdistan wordt dan naast Turkije de nieuwe niet-Arabische islamitische staat in de regio. Voor de Turken is dit na de val van het Ottomaanse Rijk geen gemakkelijk idee, maar wel onvermijdelijk. Atatürks opvolgers, Erdogan en consorten, moeten maar alvast wennen aan het idee van een onafhankelijk Koerdistan.

Assyrië Het andere nieuwe land zou Assyrië moeten heten, een land voor de christenen in de regio. Dat willen zij ook graag. Een nieuw ‘Israël’ tussen de Eufraat en de Tigris. De christenen in Irak, Syrië en Zuidoost-Turkije zouden zo voor complete uitroeiing behoed worden. Het Midden-Oosten behoudt dan zijn oorspronkelijke schilderij waarin christenen, Joden, Arabieren (soennieten en sjiieten), moslims, niet-Arabieren, Koerden en Jezidi’s vreedzaam in eigen landen leven. Mocht Assyrië geen realiteit worden, dan raakt het Midden-Oosten zijn oorspronkelijke christelijke gemeenschap voorgoed kwijt. Het zal ongeveer een halve eeuw duren voordat alle christenen de regio hebben verlaten. Welke westerse politicus wil dat op zijn geweten hebben? Hopelijk zullen de christenen in Europa eindelijk wakker worden. Het is tijd voor een christelijk land in de omgeving van de historische Assyrische hoofdstad Ninive. Assyrië is een natuurlijke naam voor de christenen. De oude Assyriërs hadden eeuwenlang onder deze naam een groot rijk. De huidige Assyrische christenen streven al decennialang naar een veilige haven rondom Ninive. Dit is trouwens geen nieuw idee. In 1933 beloofden de Britten de Assyriërs autonomie, maar ze kwamen hun belofte niet na. Anno 2015 kunnen de Britten en hun westerse bondgenoten deze schuld alsnog inlossen.

Alevietenland De Alevieten, Assads achterban in Syrië, zouden ook hun eigen land moeten krijgen. Hiermee zou het conflict met de soennieten in Syrië ten einde komen. De Iraakse soennieten kunnen dan zich aansluiten bij hun geloofsgenoten in Syrië, in een nieuw soennitisch land. De Iraakse sjiieten kunnen rondom Bagdad in een kleinere variant onder de naam Irak voortbestaan.

Jezidistan Om het mozaïek volledig te maken, mogen de Jezidi’s niet ontbreken. De Koerden rekenen hen al te graag tot hun domein, maar buiten hun taal hebben de Jezidi’s geen affiniteit met de Koerden. Ze zijn geen moslims, Koerden wel, en in het Midden-Oosten is het geloof niet onbelangrijk. Waarom de Jezidi’s in hun Sinjargebergte geen eigen Liechtenstein geven? Dit betekent dat de grens tussen Syrië, Irak en Turkije volledig gewijzigd wordt. De regio wordt een paar

landen rijker, de mensheid een paar langdurige conflicten armer. En zo heeft Europa minder last van vluchtelingen. In die zin is Buzi’s oplossing zo gek niet. Om het idee gestalte te geven, dienen Rusland en de VS hun meningsverschillen bij te leggen en samen voor ongeveer vier jaar een groot militaire macht naar de regio te sturen, samen met Arabische landen uit de regio.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »