EO besteedt aandacht aan schrijnende situatie christenen Syrië

apr 1 • Dossier Syrië, Dossier Turkije, Home, Media, Nieuws • 2191 Views • Reacties uitgeschakeld voor EO besteedt aandacht aan schrijnende situatie christenen Syrië

Stichting Assyrië Nederland (SAN) coördineerde vorige week een werkbezoek voor onder meer Tweede Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) en de Jubilee Campaign aan een Syrisch vluchtelingenkamp in Zuidoost Turkije. Op woensdag 3 april om 20.25 uur wordt op Nederland 2 in een speciale uitzending aandacht besteedt aan de situatie van de christenen in de Syrische burgeroorlog.

Syrië. Een land dat in 2012 nog 22 miljoen inwoners telde, waarvan 8 tot 10% christenen. Als gevolg van de oorlog is er van de ongeveer 2 miljoen christenen inmiddels een kwart ontheemd. 150.000 christenen vluchtten naar het buitenland. Van 27 maart tot 1 april jl. heeft een zeskoppige delegatie onder leiding van Joël Voordewind, kamerlid van de ChristenUnie, een bezoek gebracht aan Syrische vluchtelingen in Syrië en Turkije. De delegatie heeft ondermeer polshoogte genomen in Syrië alwaar zij Christenen heeft gesproken. Op basis van dat bezoek en de gesprekken met christelijk Syrische vluchtelingen in Turkije heeft zij geconcludeerd dat de situatie van christenen in Syrië schrijnend te noemen is. Christenen worden ontvoerd waarbij hoge losgelden worden gevorderd variërend van enkele duizenden tot enkele tienduizenden Euro’ s. Zelfs wanneer het losgeld is voldaan, is het niet zeker of de familie hun gezinslid weer levend in de armen kan sluiten. Bussen worden door moslim milities aangehouden. Blijkt iemand een christen te zijn dan wordt hij of zij gedwongen zich te bekeren tot de Islam. Zij wordt bovendien gedwongen een hoofddoek te dragen. Ook auto’s worden aangehouden. Heb je in je auto of om je nek een kruisje hangen dan word je gevraagd deze te verwijderen.
De lokale kloosters aan de Turk-Syrische grens proberen vluchtelingen zo goed en zo kwaad op te vangen. De Jubilee Campaign zamelt via Giro 444 geld in om de klooster te ondersteunen.

 

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »