Syrisch-orthodox patriarchaat geeft verklaring uit over ontvoerde aartsbisschoppen

aug 6 • Dossier Syrië, Nieuws • 2016 Views • Reacties uitgeschakeld voor Syrisch-orthodox patriarchaat geeft verklaring uit over ontvoerde aartsbisschoppen

Het Syrisch-orthodoxe patriarchaat heeft maandag een officiële verklaring doen uitgaan met betrekking tot de ontvoering van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Yohanna Ibrahim en zijn Grieks-orthodoxe collega Boulous Yazigi. Maandag waren precies honderd dagen verstreken sinds zij werden ontvoerd. Over hun lot tast het patriarchaat volledig in het duister.

In de verklaring wordt gesteld dat „de beide zusterkerken publiekelijk en in de private sfeer tot op heden alles ondernemen wat in hun vermogen ligt op lokaal, regionaal en internationaal niveau” om deze onverkwikkelijke ontvoeringszaak op te lossen. De twee aartsbisschoppen werden op 22 april ontvoerd. Het patriarchaat voelde zich waarschijnlijk genoodzaakt tot een officiële reactie als gevolg van de stroom geruchten waarin beweerd wordt dat zij allebei gedood zouden zijn.

Teleurgesteld

In de officiële verklaring van het patriarchaat trekken vooral twee zaken de aandacht. Allereerst wordt gesteld dat er communicatiekanalen zijn geopend met ministers, ambassadeurs en parlementsleden van talloze staten en tevens met internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Het Syrisch-orthodoxe patriarchaat schrijft dat „we met de grootst mogelijke verbazing gemerkt hebben hoe kleine en grote staten blijk gaven van hun onwetendheid aangaande deze serieuze en gevaarlijke gebeurtenis (= de onvoering, red.)”. Wat lijkt te suggereren dat het patriarchaat zwaar teleurgesteld is over de ontvangen hulp en medewerking van staten en internationale organisaties. Het patriarchaat doet nogmaals een dringende oproep „aan de internationale gemeenschap om het werk en de inspanningen van het patriarchaat te faciliteren.”

In het duister

Verder blijkt uit de verklaring dat de Orthodoxe Kerken volledig in het duister tasten over het lot van de twee ontvoerde aartsbisschoppen, „die lijden onder medische condities die een gevolg zijn van hun leeftijd en waar rekening mee dient te worden gehouden.” Bekend is dat beide aartsbisschoppen dagelijks medicijnen moeten gebruiken.

Verderop verklaart het patriarchaat „dat de ontvoerders niets hebben laten weten over de toestand van beide ontvoerde aartsbisschoppen. Ze hebben noch hun identiteit bekend gemaakt noch contact opgenomen aangaande de bedoeling van deze onmenselijke daad.”

Reformatorisch Dagblad

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »