MECHELEN – Het geweld in Syrië treft ook de Mechelse Assyrische gemeenschap, waarvan een veertigtal families afkomstig zijn uit het land in het Midden-Oosten. Een aantal van de getroffen Assyriërs verzamelde dinsdagavond voor de gemeenteraad aan het stadhuis van Mechelen.
Bijna een half miljoen Assyriërs woont nog in de steden Damascus, Aleppo en het noorden van Syrië en dus is de gemeenschap erg nauw betrokken bij het bloederige conflict, dat reeds miljoenen slachtoffers eiste.
Tijdens de gemeenteraad van dinsdag vroeg raadslid Melikan Kucam (N-VA), voorzitter van het Vlaams-Asyrisch Huis in de Generaal De Ceuninckstraat, naar de inzet van de stad Mechelen bij de actie Syrië 12-12. Daarnaast schetste hij de situatie voor de Syrische familieleden van de Assyrische gemeenschap in Mechelen.
‘Ik heb drie herdenkingsmomenten bijgewoond, waarvan er een ging over een jongeman van 21 jaar die zijn militaire dienst deed en in handen was gevallen van de rebellen’, aldus Kucam. ‘Hij zou onthoofd zijn door een groep van radicale Jihad-strijders. Ik kan u getuigen dat niemand zijn zus -die aan het Tivoli-park woont- kon troosten.’
‘Veel meisjes worden in Syrië verkracht en ontvoerd’
Buiten aan het stadhuis vertelde Ashour Isho (29) zijn persoonlijk verhaal: ‘Ik woon al sinds 2000 in Mechelen. Ik werk hier en bezit de Belgische nationaliteit. Tijdens een vakantie in 2010 heb ik mijn huidige echtgenote in Syrië leren kennen. In 2011 zijn we ginder getrouwd. Ik wil mijn vrouw naar België laten komen, maar ze is nog maar 20 en volgens de wet kan het pas als ze 21 jaar oud is. Ik ben heel erg ongerust. Ze is christen en maakt bijgevolg deel uit van een risicogroep. Veel meisjes worden in Syrië verkracht en ontvoerd. Ik wil mijn vrouw graag sneller laten overkomen, maar waarschijnlijk moet ik nog een jaar wachten.’
Raadsleden staan zitpenning af
Zes Mechelse gemeenteraadsleden -Martine De Rademaeker (CD&V), Zineb El Boussaadani (Groen), Melikan Kucam (N-VA), Patrick Princen (Groen), Hamid Riffi (CD&V) en Rita Van den Bossche (N-VA)- maakten dinsdag bekend dat ze hun zitpenning voor de maand mei afstaan aan de actie Syrië 12-12. Concreet gaat het om zo’n 100 euro.
De meeste van hun collega’s sloten zich aan bij het initiatief. Enkel de Vlaams Belang-fractie plaatste vraagtekens. ‘Wij hebben sterk de indruk dat de actie 12-12 zich enkel richt op de moslimgemeenschap in Syrië, terwijl wij net enkel de christelijke gemeenschap in het land willen steunen’, stelde fractieleider Frank Creyelman (Vlaams Belang).
Eerder besliste het Mechels stadsbestuur al om 2.500 euro noodhulp toe te kennen aan de actie. ‘Het schepencollege engageert zich tegenover alle slachtoffers, ongeacht hun geloofsovertuiging’, zei burgemeester Bart Somers (Open VLD).