Steun voor Mor-Gabriël nota

jun 21 • Dossier Diaspora, Dossier Turkije, Home, Media, Nieuws • 1878 Views • Reacties uitgeschakeld voor Steun voor Mor-Gabriël nota

De initiatiefnota voor de bescherming van het Mor-Gabriël klooster van Pieter Omtzigt (CDA) heeft gisteren brede steun gekregen in de Tweede Kamer. Tijdens een commissievergadering spraken de woordvoerders van de regerende partijen bovendien hun waardering uit voor de nota. Volgens de sprekers is de positie van christenen in Turkije en het hele Midden-Oosten er namelijk één die op zijn zachts gezegd zorgwekkend te noemen is.

De Turkse regering heeft de afgelopen jaren via verschillende rechtszaken al tientallen hectare land van het klooster afhandig gemaakt. Omtzigt diende daarom een initaitiefnota in waarin hij aanbevelingen doet om het klooster in Zuidoost Turkije te helpen. Zo wil de CDA’er dat Nederland samen met Turkije het Mor-Gabriël klooster voordraagt voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebedshuis voldoet namelijk aan alle eisen. De minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal en een deel van de Kamer vonden echter dat Turkije daartoe zelf het initiatief moet nemen. Rosenthal zei wel onder de indruk te zijn van de geschiedenis van het klooster en ook te weten dat christenen in die regio onder grote druk staan. Hij was ook van mening dat de aanbeveling een bezoek te brengen aan het klooster samen met zijn Turkse ambtsgenoot als ‘ongewenste inmenging’ kan worden opgevat in een lopende rechtszaak. Een bezoek kan daarom de situatie verslechten in plaats van het te bevorderen. De minister gaf wel aan het onderwerp ‘rustigjes’ ter sprake te brengen bij Davutoğlu. Rosenthal beloofde Omtzigt dat hij bij juristen zal informeren of Nederland het klooster via een zogeheten ‘amici brief’ kan steunen in zijn zaak bij het Europees Hof in Straatsburg. Met die brief kan Nederland extra informatie geven en zo het Hof helpen bij het beoordelen van de situatie. De minister zei verder toe dat hij de problemen rond het klooster en christenen in Turkije steeds en waar mogelijk –onder meer via de EU– bij de Turken aan de orde blijft stellen. Omtzigt gaf de minister mee dat het land een slecht ‘track-record’ heeft als het gaat om het houden van afspraken. Turkije heeft namelijk al 2747 veroordelingen gekregen in de vijftig jaar dat het lid is van het Europese Hof. Kamerlid Voordewind (ChristenUnie) voegde daaraan toe dat de christenen in het land als tweederangsburgers worden behandeld. Hij wees erop dat Turkije op de ranglijst voor christenvervolging van de organisatie Open Doors is gestegen van de veertigste naar de dertigste plaats. Voordewind gaf aan daarom een lidmaatschap van Turkije in de Europese Unie niet te zien zitten.

Duitsland
Het Duitse parlement heeft afgelopen week ook een nota besproken over de bescherming van het Mor-Gabriël klooster. Tijdens die zitting kwam ook de discrepantie van de Turkse aan de orde. Het land heeft namelijk meerdere internationale verdragen getekend waarin zij de burgerrechten van alle inwoners gegarandeerd. Turkije houdt zich echter niet aan de gemaakte afspraken in die mensenrechtenverdragen.
In een interview daags voor de vergadering vertelde Omtzigt dat bescherming van het klooster ook van belang is voor heel Europa en de Europese identiteit. Het Kamerlid haalde afgelopen week tevens het nieuws omdat het bekend is gemaakt dat hij niet terug zal keren in de Tweede Kamer.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »