Onrust duurt voort voor christenen Irak

Onrust duurt voort voor christenen Irak

In de omgeving van de Noord-Iraakse stad Zakho blijft het onrustig voor christenen. Volgens het Amerikaans Christelijk persbureau Compass Direct is in de steden Erbil en Sulaymania een plan van moslims om winkels van christenen aan te vallen door de politie en het leger in de kiem gesmoord.

In Zakho vonden eigenaren van geplunderde winkels maandag briefjes waarin ze werden bedreigd met de dood als ze hun winkel weer zouden openen.

De ongeregeldheden zijn een nasleep van het geweld tegen christenen van afgelopen weekend. Toen gingen bezoekers van een lokale moskee in Zakho de straat op, plunderden winkels, slijterijen, hotels, een schoonheids- en massagesalon en stichtten er brand. De meeste winkels waren in het bezit van christenen. Sommige aanvallers droegen spandoeken met de tekst ”Er is geen God dan Allah”.

Ook huizen van christenen en het bisdom van het Chaldeeuwse patriarchaal gebied in Zakho werden aangevallen. Bij het bisdom kwamen de aanvallers niet ver, de bewakers waren in staat de vandalen uiteen te drijven.

Op zaterdag vielen groepen in twee christelijke wijken van de Iraakse stad Dohuk winkels aan die alcohol verkopen en stichtten ze brand in een christelijke cultureel centrum.

In een reactie op het geweld stichtten groepen Koerden brand in verschillende kantoren van de Koerdische Islamitische Unie. De Koerden geloven dat de door de moslimbroederschap geïnspireerde Islamitische Unie achter de aanvallen zit of op zijn minst de aanvallers ruggensteun heeft gegeven.

President Masud Barzani van de Koerdische regio heeft het geweld aan beide zijden veroordeeld. Hij heeft de bevolking ertoe opgeroepen vast te houden aan het vreedzaam naast elkaar leven van de verschillende etnische en religieuze groepen.

Bron: Kerkredactie Reformatorisch Dagblad