Mensenrechten rapport 2013 over Assyriërs in Irak gepubliceerd

sep 17 • Dossier Assyrische genocide, Dossier Irak, Home, Media, Nieuws • 2632 Views • Reacties uitgeschakeld voor Mensenrechten rapport 2013 over Assyriërs in Irak gepubliceerd

De Assyria Council Europe (ACE) en Stichting Assyrië Nederland (SAN) hebben het mensenrechtenrapport over Assyriërs in Irak voor 2013 uitgebracht. De situatie van de christelijke minderheid is het afgelopen jaar verslechterd.
Zo wordt het de Assyriërs moeilijk gemaakt om zich politiek te organiseren. De groep wil daarom een eigen gebied om zelf te besturen. Dit voorstel wordt echter niet serieus genomen en diegene die hierover spreekt in het openbaar wordt bedreigd.
Op de arbeidsmarkt en op scholen worden Assyriërs behandeld als tweederangsburgers. Zo mogen de leden van de christelijke minderheid geen beroepen als politieagent, journalist of soldaat uitoefenen. Bovendien wordt land van Assyriërs afgenomen of niet erkend. In Assyrische dorpen worden met opzet moskeeën gebouwd zodat er zich moslims vestigingen.
Onder het regime van Saddam Hoessein onderging de Mesopotamische geschiedenis -waar zich het huidige Irak bevind red.- een verarabisering. Onder het Koerdische mandaat in Noord-Irak is de geschiedenis zich aan het herhalen. Zo wordt de Assyrische geschiedenis op scholen en in musea als Koerdische geschiedenis onderwezen.
In het rapport staat ook het alarmerende bericht over een groep vrouwen dat de prostitutie in is gedwongen. Het gaat om meisjes en vrouwen met weinig familie en bescherming in Noord-Irak. Zij worden voorzien van een paspoort en naar Europa gestuurd om geld te verdienen.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »