Koerdische autoriteiten schenden de rechten van minderheden in Noord-Irak

mei 8 • Dossier Diaspora, Dossier Irak, Home • 2981 Views • Reacties uitgeschakeld voor Koerdische autoriteiten schenden de rechten van minderheden in Noord-Irak

PVV Kamerlid  en commissielid Buitenlandse Zaken Raymond de Roon in gesprek met  vertegenwoordigers van de Assyrische Confederatie van Europa.

Op 27 april hebben vertegenwoordigers van de Assyrische Confederatie van Europa in de Tweede kamer een ontmoeting gehad met met PVV Kamerlid Raymond de Roon. Hierbij is aandacht gevraagd voor recente ontwikkelingen in Noord-Irak waarbij de rechten van minderheden zijn geschonden door de Koerdische autoriteiten.

PVV kamerlid Raymond de Roon

Koerdische veiligheidstroepen hebben op 13 april 2016, door de hele regio blokkades opgeworpen om te voorkomen dat Assyriërs en andere minderheden naar Erbil konden om deel te nemen aan een demonstratie. De Assyriërs wilden vreedzaam demonstreren tegen illegale onteigeningen van hun landgoederen.  

Volgens een rapport van de Human Rights Watch worden land onteigeningen van Assyrische christenen en andere minderheden in Noord-Irak een steeds groter probleem. Al in 2009 verscheen er een rapport over: “De status van christenen in de Koerdische regio in Irak.” In dit rapport werd door de Koerdische regionale regering verklaard dat het “nooit een beleid heeft gevoerd om landgoederen van christenen te onteigenen”. Echter wordt er niets ondernomen door de Koerdische autoriteiten om dit tegen te gaan.

De bijeenkomst werd door de Tweede Kamerlid als uiterst informatief en zinvol ervaren. ook heeft R. de Roon zijn zorgen geuit en aangegeven deze zaken te zullen aankaarten bij de regionale regering van Noord-Irak.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »