Internationale Vrouwendag met Attiya Gamri

Internationale Vrouwendag met Attiya Gamri

Geen al te zware kost, gistermiddag in zaal Ter Stege aan de Groote Markt, waar op z’n Oldenzaals de Internationale Vrouwendag werd gevierd.

De vraag of er op (of rond) 8 maart nog wel een viering moet worden gehouden uitsluitend voor vrouwen, waarbij stil wordt gestaan bij verleden en toekomst, komt volgens mede-organisator van de middag Gerda de Gunst elk jaar terug. “In onze ogen moet het in de eerste plaats een feestelijke gebeurtenis zijn, waarbij vrouwen uit allerlei culturen elkaar ontmoeten.”
Als speciale gast was dit keer Attiya Gamri uitgenodigd, Oldenzaalse en Overijssels Statenlid namens de PvdA. Met haar inleiding maakte ze duidelijk het nog altijd nodig te achten bij elkaar te komen. Ze richtte zich speciaal tot de aanwezige allochtone moeders en zei te hopen dat die beseffen dat alles wat ze doen, besluiten of nalaten, gevolgen heeft voor hun dochters en kleindochters, maar ook voor hun zonen en kleinzonen.

“Als u nu kiest om de Nederlandse taal te leren, dan weet u zeker dat uw dochter dat ook doet. Kiest u nu om te werken, dan is het voor uw dochter vanzelfsprekend dat zij ook gaat werken. Zo leert u uw dochters dat het voor een vrouw normaal is om te participeren, om mee te doen”, sprak Gamri klare taal.

“Alle strijd die u nu levert, hoeft niet meer door uw dochters gestreden te worden. Dat hebben wij van onze Nederlandse vrouwen, onze Nederlandse moeders en grootmoeders geleerd.”

Na de woorden van Gamri stond de rest van het programma in het teken van ontspanning en ontmoeting. De bezoeksters konden oude truien pimpen, die ter afsluiting in een modeshow werden getoond, sieraden maken en wie zin had kon inhaken bij een linedance. Centraal stond het thema Flashback, en werd teruggeblikt op de jaren zestig, zeventig en tachtig.De vrouwendagviering in Oldenzaal beleefde vorig jaar de 25e editie. Ter gelegenheid daarvan is toen uitgeweken naar het stadhuis, en was er tijdens het feestelijke programma veel ruimte voor discussie. De Gunst: “Daarvan is blijven hangen dat we daar graag mee verder willen, maar dan los van de viering op 8 maart.” Een speciale werkgroep is inmiddels aan het brainstormen over een discussieavond in het najaar, rond het thema ‘geweld tegen vrouwen’, samen met de plaatselijke afdeling van Amnesty International. “Waar we die willen houden, weten we nog niet. Maar we hopen dat het een manier is om vrouwen te mobiliseren en meer met elkaar in gesprek te brengen. Dat vrouwen het leuk vinden een avond met elkaar door te brengen, dat zie je wel aan het Mutsenspektakel met carnaval dat nu al een paar keer is gehouden, en dat steeds drukker wordt”, aldus De Gunst. “Vrouwen moeten alleen wel willen. Je kunt organiseren wat je wilt, maar ze moeten zelf de stap zetten.”

Artikel van: Twentsche Courant Tubantia