Geen toestemming voor christelijke organisaties bij toezicht verkiezingen Irak

Geen toestemming voor christelijke organisaties bij toezicht verkiezingen Irak

De Koerdische regionale regering (KRG) in Noord-Irak heeft de Assyria Coucil Europe (ACE), Stichting Assyrië Nederland (SAN) en de christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign nog geen toegang verleend tot het monitoren van de verkiezingen afgelopen september.
Op zaterdag 21 september worden er verkiezingen gehouden in de KRG-regio. De bewoners kiezen hun volksvertegenwoordigers voor de komende vier jaar. Tussen de kandidaten zitten ook vertegenwoordigers van Assyrische politieke partijen.

Tijdens de laatste verkiezingen in 2009 werd er wel een monitoring gehouden door de ACE en de organisatie UNPO die opkomt voor de rechten van niet-vertegenwoordigde volkeren en naties. Dit jaar zijn ACE, SAN en Jubilee Campaign echter niet toegelaten.
Samen met UNPO hebben deze organisaties de verzoeken ingediend bij IHEC. Deze organisatie heeft een paar dagen voor de verkiezingen toestemming gegeven met de boodschap dat ook de KRG de Nederlandse delegatie toestemming moet geven.

Het is frappant dat dit een paar dagen voor de verkiezingen wordt aangekondigd waardoor de delegatie niet meer de tijd heeft om dit nog te regelen. Dit roept veel vragen bij de Nederlandse delegatie op en zij vragen zich af in hoeverre de Koerdische autoriteiten open en transparant willen zijn tijdens deze verkiezingen. De Nederlandse delegatie maakt zich zorgen om de rechten van de minderheden en oppositie groepen in Noord Irak.
Bij de vorige verkiezingen, zo’n vier jaar geleden, waren er veel ongeregeldheden. Zo konden veel Assyriërs hun stem niet uitbrengen, omdat hen de toegang tot de stembussen werd geweigerd.
De oorspronkelijke bewoners van Irak en tevens een christelijke minderheid heeft bijna dagelijks te maken met discriminatie en intimidatie.
De Koerdische regering in Noord-Irak is tevens begonnen met een verregaande Koerdificatie van de regio waarin de Assyrische geschiedenis als Koerdisch wordt bestempeld en de Assyriërs de kans wordt ontnomen om als nationale minderheid te leven met bijbehorende rechten (bijvoorbeeld: onderwijs in eigen taal). Er vluchten nog steeds veel Assyriers uit Noord Irak naar de Europese landen