Ernstige twijfels bij vondst oude Assyrische bijbel

mrt 8 • Dossier Turkije, Home, Media, Nieuws • 2533 Views • Reacties uitgeschakeld voor Ernstige twijfels bij vondst oude Assyrische bijbel

Wetenschappers betwijfelen de bewering van het Turkse ministerie van Toerisme & Cultuur dat een 1500-jaar oud handschrift in het Aramees werd teruggevonden. Het ‘kostbare’ handschrift werd volgens het ministerie in 2000 bij smokkelaars van kunstvoorwerpen in beslag genomen. Het zou een zeldzaam exemplaar betreffen van het ‘evangelie van Barnabas’, een geschrift dat honderden jaren na de evangelies werd geschreven en waarin de komst van de profeet Mohammed werd voorspeld.
Hoewel geen enkele wetenschapper het handschrift zelf kon inkijken, roept de kaft de nodige bedenkingen op. Daarop zijn lettertekens te zien en een groot kruis. Volgens wetenschappers die vertrouwd zijn met het moderne Assyrisch is het opschrift ook voor mensen van vandaag de taal kennen gemakkelijk te begrijpen. Het opschrift vermeldt dat het handschrift in 1500 na Christus geschreven werd in een klooster in Nineveh. Allicht is ook dat opschrift vals, omdat de tekst lettertekens bevat die pas vanaf de achttiende eeuw werden gebruikt. Bovendien wordt gesproken over een boek, terwijl Assyriërs die benaming nooit zouden gebruiken voor de Bijbel. Het is niet onmogelijk dat de inscriptie later werd aangebracht. Maar het opschrift roept op zijn minst ernstige vragen op over de archeologische waarde van de ontdekking en de datering die daaraan aanvankelijk werd toegekend.

Artikel door: www.kerknet.be

Ook de Assyrian Internationl News Agency (AINA) schreeft een (Engelstalig) artikel over de archeologische vondst.

 

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »