Christenen in Irak roepen om hulp

Christenen in Irak roepen om hulp

De Assyriërs in Noord-Irak (Zuid-Assyrië), het oudste christelijke volk ter wereld, wordt net als in de hoofdstad Bagdad nu ook in de Noord-Iraakse stad Mosul systematisch en op gecoördineerde wijze verdreven.

Meer dan 15.000 Assyriërs zijn door directe intimidatie en moord op de vlucht geslagen naar de nabij gelegen Nineveh-vlakte, waar al eerder meer dan honderdduizend vluchtelingen door de Assyrische bewoners zijn opgenomen. De Assyrische hulporganisatie Assyrian Aid Society (AAS) kan de plotselinge stroom vluchtelingen in de dorpen en steden nauwelijks aan. Met name in de volgende steden worden de Assyriërs door hun volksgenoten opgenomen en deels in tentenkampen opgevangen:

– Bakhdeda (Qaraqosh – Al Hamdanya)
– Sint-Behnam – Assyrisch Katholieke Klooster
– Bartella (Bartulla)
– St Mattheus (St Matay – Sheikh Matti) – Assyrisch Orthodox Klooster
-Karemles
– Merke
-Telkeif (Tel-Keppe)
– Tellisquf (Teles-Qopa)
– Batnaya
– Alqush (Al-kosh)

Al Qaeda en andere fundamentalistische groeperingen ontkennen hun betrokkenheid aan dit menselijk drama. Dat is op zijn zachts gezegd vreemd te noemen. Normaal gesproken worden aanslagen en acties direct opgeëist om een politiek en religieus standpunt duidelijk te maken.

Agenten
De soennitisch-Arabische leiders in Mosul hebben de islamitische Koerden en de Iraakse politieagenten (volledig geïnfiltreerd en gecontroleerd door de Koerdische partijen) als verantwoordelijken aangewezen. Ook het christelijke parlementslid in Bagdad, Yonadam Kanna van de Assyrische Democratische Organisatie (ADM), heeft bij journalisten en het Iraakse parlement gewezen op Iraakse politieagenten die de aanslagen en gewelddadigheden plegen terwijl zij in uniformen rondlopen.

De plotselinge golf van geweld is geen toeval. De Assyriërs in Noord-Irak demonstreerden met duizenden tegelijk tegen het verwijderen van een wetsartikel die een zetel voor minderheden in de Iraakse provincie verzekerd. Ondanks de indrukwekkende protestacties heeft de islamitisch Koerdische president, Jalal Talabani, Artikel 50 van de Provinciale Kieswet toch verwijderd. Hiermee maakt hij een einde aan de zetels die voor de minderheden (Assyriërs, Yeziden, Shabaks en Turkmenen) worden gereserveerd volgens de de Iraakse grondwet. Hierdoor raken zij hun stem kwijt op provinciaal niveau en wordt hun toekomst door de regerende, dictatoriale groepen bepaald.
Het Amerikaanse leger, de regering Bush, het Vaticaan in Rome (90% van de christenen in Irak zijn Rooms-katholiek), en de Europese Unie kijken zonder ingrijpen toe hoe deze inheemse bevolking, de Assyrische christenen, met hun millenia oude cultuur en erfgoed volledig worden weggevaagd door de islamitische Koerden, soennitische en sjietische Arabieren.

Stilzwijgen
De Assyrische christenen eisen nu samen met de Yeziden en de Shabaks (de twee andere minderheden in Noord-Irak) om een eigen politiemacht en zelfbestuur in de Nineveh-vlakte ten noorden van Mosul. Deze eis wordt telkens weer door de islamitische Koerden gefrustreerd. Assyrische, geestelijke leiders worden bovendien omgekocht en tot stilzwijgen gedwongen. Daarnaast worden de onafhankelijke, politieke groepen door de Koerdische militia (Peshmerga) nauwlettend in de gaten gehouden en hun achterban geterroriseerd. De Koerden schuiven door hen geselecteerde Assyrische personen naar voren als leiders en vertegenwoordigers van de Assyriërs. Deze personen zijn meestal lid van Koerdische politieke partijen en dienen slechts de Koerdische agenda en hun expansie drift. Hiermee worden Assyriërs voor de buitenwereld politiek monddood gemaakt en worden miljoenen aan steun voor de christenen in Irak door de corrupte Koerdische partijen verduisterd.
Door deze agressieve behandeling van de Assyrische christenen blijft er voor hen niets anders over dan te buigen voor de politieke druk van de Koerden en in te stemmen met de plannen om de Assyrische Nineve -vlakte, die officieel buiten de Koerdische regio valt, op korte termijn door de Kurdish Regional Government (KRG) volledig te laten inlijven.