Assyrisch koor Mor-Afrem zingt in British Museum

Assyrisch koor Mor-Afrem zingt in British Museum

Een unieke samenwerking. Zo typeert Martijn Meijer van de Rijssense muziekvereniging Wilhelmina het concert dat een ensemble van Wilhelmina donderdag in Londen verzorgt samen met het Assyrisch Mor-Afrem koor uit Enschede.

Gisteren vertrokken zangers en muzikanten met bussen richting de Britse hoofdstad. Het concert heeft morgen plaats in het British Museum en zal door verschillende oosterse televisiestations naderhand worden uitgezonden. Ook de BBC zal het concert registreren en uitzenden. Het is voor het eerst dat een dergelijke muzikale samenwerking tussen de Assyrische gemeenschap en een typisch Nederlands muziekensemble plaatsheeft. Naast het geven van een kwalitatief hoogstaand concert, hopen Mor Afrem en Wilhelmina hiermee een bijdrage te geven aan de samenwerking en integratie tussen de Assyrische en Nederlandse gemeenschap.

“Om het concert in Londen extra bijzonder te maken, was het koor al een tijdje op zoek naar een Nederlands blaasensemble dat samen met het koor de Assyrische liederen kan uitvoeren. Toen de koordirigent het koperensemble van Wilhelmina eind vorig jaar hoorde spelen op het Schild vroeg hij gelijk naar de mogelijkheden voor samenwerking. Het koor wilde graag iets ondernemen met een typisch Nederlandse culturele organisatie”, aldus Meijer. In Overijssel wonen meer dan 20.000 Assyriërs die vaak in beslotenheid hun eigen culturele activiteiten ontplooien. Veel Assyriërs willen echter hun muziek delen met iedereen in Overijssel en samenwerken met Nederlandse organisaties. De laatste weken hebben beide verenigingen flink gerepeteerd voor het concert. Eerst apart, maar later ook samen. Voor de Nederlandse muzikanten is het even wennen om de typisch oosterse klanken, ritmes en loopjes uit de muziekinstrumenten te toveren. Bij de gezamenlijke repetitie bleek de combinatie al verrassend goed te klinken. George Abdo van Mor Afrem: “Op deze manier wordt een extra dimensie toegevoegd aan het begrip integratie van Assyriërs. We laten namelijk zien dat ook onze muziek vatbaar is voor integratie met de westerse muziek. Concreet zouden we ons koor graag begeleid willen zien door een klein orkest uit de regio.”

Martijn Meijer: “Voor Wilhelmina is dit project heel speciaal omdat we twee verschillende muzikale stromingen op een unieke manier bij elkaar brengen. Het is een bijzondere ervaring om op onze westerse muziekinstrumenten – zoals trompet, trombone en klarinet – de typisch oosterse klanken en melodie­ën te spelen. We zijn heel benieuwd hoe het in Londen uiteindelijk klinkt. Naast de muzikale uitdaging kijken de deelnemende Wilhelminaleden er ook erg naar uit om eens in het buitenland op te treden. Voor velen is dit de eerste keer.”Vrijdag keren koor en ensemble terug. Wilhelmina staat namelijk nog een druk carnavalsweekeinde te wachten. Het dweilorkest de Kamgoarn Klösse speelt tijdens de Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen.

Artikel door: Twentsche Courant Tubantia