‘Assyriërs moeten kans krijgen zichzelf te beschermen’

jun 11 • Dossier Diaspora, Dossier Irak, Dossier Iran, Dossier Nederland, Dossier Syrië, Dossier Turkije, Home, Media, Nieuws • 2381 Views • Reacties uitgeschakeld voor ‘Assyriërs moeten kans krijgen zichzelf te beschermen’

De PvdA politicus Frans Timmermans bracht afgelopen weekend een werkbezoek aan de Assyrische Mesopotamische Vereniging Enschede (AMVE). In een zaal met een grote wandschildering van het oude Assyrische Rijk én oranjeversiering kreeg het Tweede Kamerlid van de sprekers Samir Elio (ADO), PvdA statenlid voor Noord-Holland, Attiya Gamri en Sabo Celik (ADO) te horen hoe het gesteld is met de situatie van de Assyriërs in respectievelijk Syrië, Irak en Turkije.

Door de actuele gebeurtenissen in Syrië kreeg Samir Elio eerst het woord. Uit zijn toelichting kwam naar voren dat de situatie van de Assyriërs in het geteisterde land een dreigende is en dat, wanneer er niet op tijd actie wordt ondernomen, de minderheid net als in Irak het slachtoffer wordt van geweld en het land massaal zal ontvluchten. Gamri vertelde op haar beurt dat er in buurland Irak nog steeds sprake is van geweld en onderdrukking. Bovendien worden de Assyriërs niet beschermd tegen geweld dat expliciet op hen gericht is. Tevens krijgt de groep niet de kans zichzelf te beschermen zodat zij in hun vaderland kunnen blijven. Sabo Celik vertelde meneer Timmermans en de aanwezigen dat hoewel er nog maar weinig Assyriërs in Zuidoost Turkije wonen er nog steeds sprake is van geweld tegen de gemeenschap. Zo vinden er structureel incidenten plaats waarbij een Assyriër wordt mishandeld of in sommige gevallen zelfs wordt vermoord. Bovendien is één van de belangrijkste Assyrische kloosters, Mor Gabriël verwikkeld in een rechtszaak met de Turkse staat om de landerijen rondom het tweeduizend jaar oude klooster.

Belofte
De PvdA politicus nam zelf ook het woord. Het Kamerlid vertelde dat hij door de jaren heen vaak in aanraking is gekomen met de Assyriërs. Hij heeft ook meermaals vragen gesteld over hun rechten als medewerker Europees Commissaris van mr. Hans van den Broek in Brussel en als adviseur en particulier secretaris van dr. Max van der Stoel in zijn hoedanigheid als Hoge Commissaris voor de Nationale Minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en natuurlijk als Kamerlid. Timmermans gaf aan dit te blijven doen. Hij riep de aanwezigen en de gehele Assyrische gemeenschap op om hem te blijven informeren over de situatie van de Assyriërs in het Midden-Oosten. De politicus was het bovendien met zijn partijgenote Gamri eens dat wanneer de veiligheid van de Assyriërs niet door centrale regering gegarandeerd wordt, de groep de mogelijkheid moet krijgen zichzelf te beschermen met een eigen politiemacht.
Timmermans gaf aan tijdens zijn bezoeken aan de drie besproken landen én Iran de positie van de Assyriërs te bevragen en te benoemen. Tijdens de drukke vragenronde kwam de genocide (seyfo) van 1915 op de Assyriërs in Turkije ook nog even ter sprake. Het Kamerlid gaf aan dat zijn partij deze erkend.
Het werkbezoek liep flink uit, maar het was voor veel mensen ook een kans om eindelijk hun frustraties over de situatie van Assyriërs in het Midden-Oosten te uiten. Timmermans beantwoorde de vragen en beloofde zich in te zetten voor de Assyrische zaak.

Stichting Assyrië Nederland wil de heer Timmermans nogmaals hartelijk bedanken voor zijn komst naar de AMVE in Twente.

Er is via AINA en de website van de Assyria Council of Europe (ACE) meer informatie over de Assyrische politiemacht in Irak te vinden.

 

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »