Patriarch heeft historisch gesprek met Turkse parlementsleden

Patriarch heeft historisch gesprek met Turkse parlementsleden

De Belgische website www.kerknet.be bericht over de oecumenische patriarch Bartholomeus en zijn gesprek met de parlementscommissie die de nieuwe Turkse grondwet uitwerkt. De patriarch kreeg de kans om gedurende veertig minuten de problemen en moeilijkheden toe te lichten waarmee de religieuze minderheden in Turkije kampen. De nieuwe grondwet vervangt de grondwet van het Turkse leger uit 1982.

Op dit moment is 99% van de Turkse bevolking moslim. De religieuze minderheden vertegenwoordigen samen 100.000 gelovigen. In het verleden werden zij al te vaak als tweederangsburger behandeld. Onder druk van de Europese Unie en met het oog op een mogelijk EU-lidmaatschap worden de erkende religieuze minderheden nu bij het opstellen van de nieuwe grondwet betrokken.

De oecumenische patriarch benadrukte tijdens zijn ontmoeting met de parlementsleden in Ankara het historische karakter van het gesprek. Het is de eerste keer sinds de oprichting van de Turkse Republiek dat minderheden zo nauw bij de besluitvorming worden betrokken. ‘Wij wensen dat dit een grondwet wordt van iedereen. Wij willen geen tweederangsburger zijn. Wij willen niets meer dan de erkenning van onze rechten in het nieuwe Turkije, wij wensen slechts gelijk te worden behandeld’, zei de patriarch.

Laussanne
De patriarch presenteerde tijdens de ontmoeting een achttien pagina’s tellend document, dat de belangrijkste eisen herhaalde van de erkende religieuze minderheden in Turkije. De voornaamste eis is die van de erkenning van de gewetens- en godsdienstvrijheid. De patriarch drong ook aan op een duidelijk juridisch statuut voor de Kerken en de steun van de overheid voor de kerkelijke activiteiten op het vlak van het onderwijs en de cultuur. Kort voor de patriarch had Kuryakos Ergün, de voorzitter van de Stichting voor het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel, geklaagd dat de 15.000 Assyriërs in de regio van Tur Abdin nog steeds tevergeefs op hun erkenning en de uitvoering van het ‘Verdrag van Laussanne’ van 1923 wachten. ‘Dat verdrag erkent de rechten van niet-islamitische minderheden in Turkije. In de praktijk bezitten enkel de Grieks-orthodoxen, Armeniërs en Joden religieuze en culturele rechten.’

Volgens de Franse krant ‘La Croix ‘ bestaat er bij Turkse christelijke minderheden een gematigd optimisme over de nieuwe grondwet, al is de commissie niet verplicht om met hun aanbevelingen rekening te houden. Het oecumenische patriarchaat van Constantinopel stelt zich afwachtend op. Een woordvoerder van het patriarchaat zei gisteren dat er in het verleden vele contacten waren met ministeries en vertegenwoordigers van de overheid. ‘De bedoelingen waren steeds goed. Maar al te vaak werden beloften niet nagekomen.’

Artikel door: Kerknet
Foto: Persdienst CEK