Eigen provincie voor Assyriërs in Irak

jan 23 • Dossier Diaspora, Dossier Irak, Home, Media, Nieuws • 2627 Views • Reacties uitgeschakeld voor Eigen provincie voor Assyriërs in Irak

De Iraakse regering wilt drie betwiste gebieden in het land omvormen tot provincies. Het gaat om de gebieden Fallujah, Tuz Khormato en de Ninevé vlakte. Het laatste gebied wordt vooral bevolkt door Assyrische christenen. Veel Iraakse Assyriërs vluchtten naar de Ninivé vlakte na de val van Saddam om aan vervolging in andere gebeiden te ontsnappen. De groep wilt al geruime tijd een aparte provincie met een eigen bestuur om zo de veiligheid en het voorbestaan van de christelijke minderheid in het land te garanderen. Er wordt ook al jaren een internationale lobby gevoerd voor zelfbestuur in de Niniveh vlakte. Er werd door de Assyriërs dan ook erg blij gereageerd op de plannen van de Iraakse regering.

De Assyrische nieuwsgroep AINA publiceerde een interview waarin precies wordt uitgelegd wat de toewijzing van de provincie kan betekenen voor de Assyriërs in Irak. In het artikel wordt de hoop uitgesproken dat de massale exodus van de oorspronkelijke inwoners van Irak een halt toegeroepen wordt. Vanuit de diaspora werd met voorzichtig enthousiasme gereageerd.

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« »