Broer Mechelse gedood in Syrië

Het gewelddadige conflict in Syrië heeft de voorbije maanden ook slachtoffers gemaakt onder Mechelaars. Zo vreest Rabwa Merna (25) voor het leven van haar familie nadat in de zomer van vorig jaar een van haar broers als soldaat van Assad werd gedood door rebellen.

Een veertigtal families in de Dijlestad zijn afkomstig uit het door een wrede oorlog getroffen land in het Midden-Oosten. Bijna een half miljoen Assyriërs woont er nog. Gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA), die ook voorzitter is van het Vlaams-Assyrisch Huis, vroeg dinsdagavond tijdens de gemeenteraad aandacht voor hun probleem.

De ontroostbare Rabwa Merna verloor in juli 2012 haar broer Mardog. “Hij was 19 toen hij werd opgeroepen voor het regeringsleger. Maar wie wil er nu gaan vechten? Niemand toch”, vertelt haar Assyrische echtgenoot Nisan Somay (32), die al meer dan twintig jaar in de Dijlestad woont. Mardog kwam om bij gevechten. Hij werd geraakt door een raket en was op slag dood.

Doodsbang wacht ook Ashour Isho (29) af, die sinds 2000 in Mechelen woont. Het is een week geleden dat hij nog contact had met Welma (20), zijn grote liefde waarmee hij in 2011 trouwde. Volgens de Assyrische maneblusser is de situatie voor christenen in Syrië momenteel levensgevaarlijk. “Zeker voor vrouwen. Als ze in handen komen van mannen met slechte bedoelingen worden ze verkracht, vaak gedood en als vuilnis gedumpt”, getuigt Ashour Isho.

Gazet van Antwerpen
foto: Patrick Hattori