Assyrië Magazine

Sponsorloop voor vluchtelingen Syrië en Irak

Stichting Assyrië Nederland (SAN) roept iedereen op mee te doen aan de sponsorloop van de Nacht Van De Vluchteling.
De Nacht van de Vluchteling is een 40 kilometer lange sponsorloop waarbij de deelnemers in het holst van de nacht van Rotterdam naar Den Haag wandelen. Op donderdag 29 mei wordt om 24:00 uur het startschot aan de Erasmusbrug gegeven.

Dit jaar gaat de opbrengst naar de 9,3 miljoen Syriërs die humanitaire hulp nodig hebben. Deze hulp bestaat uit voedselpakketten, onderwijs en medische zorg.

Wij willen als stichting meedoen om aandacht te vragen voor de Assyriërs in Irak. Het is de bedoeling in teamverband mee te doen aan de sponsorloop en in opvallende outfits om zo aandacht vragen voor de Assyriërs in Irak.
Er zijn elk jaar ongeveer 1000 deelnemers en er is volop media aanwezig. Wij zoeken belangstellenden, wil je ook meelopen? Meld je dan aan via: info@assyrie.nl

Datum: 29 mei 2014
Aanvang: 23:00 Las Palmas gebouw in Rotterdam
Afstand: 40 kilometer
Bestemming: Humanity House in den Haag
Aantal deelnemers: minimaal 5

 

Assyrisch Nieuw Jaar

Vandaag vieren Assyriërs wereldwijd het begin van een nieuw jaar. Het Assyrische nieuwe jaar begint op 1 april. Stichting Assyrië Nederland (SAN) wenst iedereen een gelukkig 6764! 

 

 

Kans voor Hannosh in Amerikaanse congres

De Assyrische Amerikaan Paul Hannosh maakt een goede kans op een plek in het congres voor de Amerikaanse staat Californië. Hannosh maakt zich al jaren sterk voor beter onderwijs in zijn deelstaat en is een voorvechter van de mensenrechten van christelijke minderheden in het Midden-Oosten.
De politicus heeft steun gekregen van de Amerikaanse Mesopotamische Organisatie (AMO), een organisatie die politici steunt die opkomen voor de rechten van Assyrische christenen wereldwijd.

 

 

Reacties op Assyrische provincie Irak

Adnan Challma Kulhan, de oprichter  van Platform Turabdin heeft ook positief gereageerd op de voornemens van de Iraakse regering de Assyriërs zelfbestuur te geven op de Niniveh-vlakte:

‘NINOVA MON AMOUR… Het was een droom die werkelijkheid is geworden; Een eigen huis in ons historische vaderland. We hebben nu de kans gekregen om in ons historische vaderland in onze eigen taal, eigen cultuur en in democratie te leven. We hebben nu onze toekomst in eigen hand. Het hangt nu van ons af of dit een succes of een mislukking wordt. Voor het succes moeten we een democratisch, emancipatorisch en transparant bestuur en bestuurders hebben. Ik ben hoopvol en ben voor het eerst voor een dubbele nationaliteit.’

Reacties op Assyrische provincie Irak

Shlimon Haddad, de voorzitter van de Dutch Assyrian Society (DAS) reageert enthousiast op de plannen van de Iraakse regering om van de Niniveh-vlakte een eigen provincie te maken: 
‘Ik ben heel blij met de erkenning van onze provincie Nineveh, het is alleen jammer dat de Iraakse regering er zo lang over heeft gedaan. Wij hebben heel hier heel lang voor  gewerkt en er altijd op gehoopt. Het is vanaf nu hard werken aan de democratie in de provincie en wij zullen de Assyriërs in de provincie Niniveh moet helpen’

 

 

Eigen provincie voor Assyriërs in Irak

De Iraakse regering wilt drie betwiste gebieden in het land omvormen tot provincies. Het gaat om de gebieden Fallujah, Tuz Khormato en de Ninevé vlakte.  Het laatste gebied wordt vooral bevolkt door Assyrische christenen. Veel Iraakse Assyriërs vluchtten naar de Ninivé vlakte na de val van Saddam om aan vervolging in andere gebeiden te ontsnappen.  De groep wilt al geruime tijd een aparte provincie met een eigen bestuur om zo de veiligheid en het voorbestaan van de christelijke minderheid in het land te garanderen. Er wordt ook al jaren een internationale lobby gevoerd voor zelfbestuur in de Niniveh vlakte. Er werd door de Assyriërs dan ook erg blij gereageerd op de plannen van de Iraakse regering.

De Assyrische nieuwsgroep AINA publiceerde een interview waarin precies wordt uitgelegd wat de toewijzing van de provincie kan betekenen voor de Assyriërs in Irak. In het artikel wordt de hoop uitgesproken dat de massale exodus van de oorspronkelijke inwoners van Irak een halt toegeroepen wordt. Vanuit de diaspora werd met voorzichtig enthousiasme gereageerd. 

A Christmas Gift for Nineveh (Dutch)

christmasgift13

Ook dit jaar zullen wij vanuit Nederland de kinderen in de provincie Nineveh in het noorden van Irak (Assyrië) een geschenk geven met de kerstdagen. Afgelopen jaren hebben de Assyrische kinderen in de Nineveh vlakte dankzij de steun van mensen in Nederland en andere landen zoals Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten, een onvergetelijke avond beleeft toen de Kerstman hun verraste met een zak vol cadeautjes. Dit project is in 2004 opgestart door Firas Jatou, voorzitter van de Assyrian Academic Society (www.aas.net) en later breed gedragen door meerdere Assyrische organisaties wereldwijd.

...Lees meer

A Christmas Gift for Nineveh

christmasgift13

Just like the previous year, we will surprise the kids in the province of Nineveh in Northern Iraq (Assyria) on Christmas. The past years we received donations from all over the world to support this event. The kids in this war-torn country experienced an unforgettable evening when Santa Claus appeared at their houses with a bag full of Christmas gifts. The program was created by Firas Jatou, President of the Assyrian Academic Society, back in 2004 to provide gifts for the children in Nineveh in northern Iraq.

...Lees meer

Nieuw massagraf christenen in Syrië

De Vaticaanse nieuwsdienst Fides berichtte over twee nieuwe massagraven waarin  in totaal dertig lichamen zaten in het Syrische Sadad. Deze christelijke stad met vijftienduizend inwoners bevindt zich  tussen Damascus in Homs.
Bewapende islamisten veroverden de overwegend christelijke stad op 22 oktober. De groep hield Sadad een week bezet voordat het regeringsleger erin slaagde het terug te veroveren. Christenen worden door de radicaal-islamitische strijders vaak als bondgenoten van president Assad gezien.

Comité luidt noodbel in Brussel voor christenen Midden-Oosten

Bezorgde christelijke organisaties uit het Midden-Oosten hebben onlangs in Brussel onder de paraplu van het Christelijke Midden Oosten Comité (MECHRIC) aandacht gevraagd voor de gewelddadige en genadeloze etnisch-religieuze hetze tegen de Assyriers, Kopten en andere christelijke minderheden in het Midden-Oosten.
De boodschap was simpel: De afslachting en culturele genocide tegen christenen in het Midden-Oosten moet stoppen.
De Assyrisch-Zweedse journalist Nuri Kino sprak over de situatie van de Assyriers in Syrië en de Assyrisch Nederlandse politica (PvdA) en lid van de Assyria Council Europe (ACE)  sprak over hun situatie in Irak.